Зустріч з майстринями.

13 березня 2024 до Серединської гімназії імені В.М.Думанського завітали давноочікувані гості: майстрині, волонтерки і просто чудові жінки Тітієвська Марія та Суха Наталія, працівниці Джулинського ЦКД, які провели для діток майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки.

На занятті діти дізнались основні секрети виготовлення ляльки, а досвідчені майстрині допомагали їм зробити ляльку по-справжньому гарною та втілити у ній важливі символи. Створювали ляльку-мотанку лише з натуральних матеріалів.

«Лялька-мотанка – це стародавній оберіг, що втілює добро та лагідність. Їх виготовляли мами для дітей або ж як подарунок на свята. Здавна вона є символом родинного затишку, гармонії та захисту сім’ї. Мотанка оберігала і оберігає оселі українців. А воїни ЗСУ з нетерпінням чекають такі обереги і носять їх, вірячи в їх силу», – розповіла майстриня.

Історія ляльки починається з давніх-давен, її робили зі соломи, клаптиків тканини та ниток. Найулюбленішою була лялька-мотанка. Її секрет у тому, що її не шиють, а мотають із тканини та вплітають різні елементи. Мотанки не мають обличчя, аби, за старовинним повір'ям, у ляльку не вселилася зла душа.

Також були представлені інші види ляльок: берегині, забавлянки, обрядові, вязані.

Діти дізналися всі секрети виготовлення ляльок-мотанок та основне правило: не використовувати голку під час цієї роботи. Усі із задоволенням творили, опановуючи нові знання та вміння.

В минулі роки подібні зустрічі та майстер- класи проводила місцева майстриня Людмила МЕЛЬНИЧУК. Але на даний час хворіє і майже не виходить з дому.

Кiлькiсть переглядiв: 0